ترافیک به عنوان یکی از چالشهای جدید بشر در شهرهای بزرگ و پر جمعیت است که هر چند برخی راهکارها برای رفع آن اندیشیده شده اما به نظر میرسد که خیلی از آنها تاکنون بی نتیجه بودهاند. معضل ترافیک در کشور ما سابقهای بیش از ۳ دهه ندارد اما در همین مدت چالشها و نگرانیهای زیادی برای مردم و مسئولان در برداشته تا جایی که حتی با صرف هزینههای میلیاردی نیز نسخه درمان کنندهای برای آن پیچیده نشده است. در این متن نقش سامانههای مدیریت هوشمند ناوگان خودرویی و به کارگیری سختافزارهایی چون ردیاب خودرویی و سنسورها ، بررسی شده است. در ادامه خواهید خواند که کشورهای پیشرفته علیرغم بهرهمندی سرانه ناوگان بسیار بیشتر نسبت به کشور ایران، ترافیک را کنترل کرده و از تبعات آن کاستهاند. سامانه مدیریت ناوگان خودرویی یکی از موثرترین راهها در بهبود امنیت و اطمینان بخشی به سیستمهای حملونقل است. همچنین این سیستم با ارائه مسیرهای بهینه هزینههای سازمانی و شخصی را کاهش میدهد. با اطمینان خاطر میتوان گفت امروزه استفاده از این سیستمها و هوشمندسازی ناوگان خودرویی یکی از مهمترین زیرساختهای شهری به حساب میآید که یکی از نتایج آن، بهبود ترافیک است.
تمامی کسب و کارهایی که عملکرد آنها وابسته به ناوگان خودرویی است میتواند از سیستمهای ردیابی خودرویی به عنوان یک ابزار تحلیل ضروری استفاده کنند. آنچه در به کارگیری این سیستمها از اهمیت زیادی برخوردار است بانک دادهای است که جمعآوری میشود. اطلاعات جمعآوری شده در بخشهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال، شرکتهای بیمه میتوانند با دریافت اطلاعات مربوط به ناوگان خودرویی عملکرد خود را تصحیح کرده و به جای اختصاص بیمه بر اساس مدل و موتور خودرو، حق بیمه را بر اساس کارکرد و عملکرد راننده قرار داده و هزینههای سازمانی را کاهش دهند.
همچنین تصور کنید کلیه ناوگان خودرویی به سامانه مدیریت ناوگان و ردیاب خودرویی تجهیز شده باشند و اطلاعات مربوط به موقعیت جغرافیایی و کارکرد آنها به صورت یک بانک اطلاعاتی عظیم جمعآوری شده است. در این شرایط میتوان با تحلیل صحیح این اطلاعات میزان ترافیک منطقهای را بررسی کرده و با اطلاع به رانندگان از شلوغتر شدن ترافیک جلوگیری کرد. مثال عنوان شده، کنترل ترافیک را به سادهترین زبان بیان کرده است؛ در ادامه این طرح با جزئیات بیشتر بیان میشود.
یکی از جدیدترین و مؤثرترین راهکارهای مدیریت ترافیک که از فنآوری اطلاعات نشأت میگیرد، ایده بهکارگیری سیستمهای هوشمند حملونقل است. سیستمهای هوشمند حملونقل بر اساس فنآوریهای کنترل و اطلاعات کار میکنند. از یک دیدگاه کلی میتوان گفت ITS از سه جزء اصلی تشکیلشده است که عبارتاند از:
AVL یک سیستم و ابزار کنترلی و مدیریتی است و ترکیبی از سختافزارها و نرمافزارهای خاص میباشد که با استفاده از فنآوری ماهواره و GPS و با تکیه بر زیرساخت GIS (سیستمهای اطلاعات جغرافیایی) امکان ردیابی همزمان و ناهمزمان متحرکها را با هدف اطلاع یافتن از موقعیت آنها و امکانپذیر ساختن مدیریت بهینه آنان فراهم میسازد. با راهاندازی این سیستم، موقعیت خودروها از طریق یک مرکز عملیاتی قابلتعیین میباشد و مسئولین سیستم میتوانند با برقراری اتصال به مرکز، مکان و الگوی توزیع، متحرکها را بر روی نقشه مشاهده کرده و آخرین اطلاعات حرکتی متحرکها را در اختیار داشته باشند. همچنین برنامه ریزان سازمانی با دسترسی به گزارشات تحلیلی بر روی این اطلاعات، میتوانند در خصوص برنامهریزی مناسب و کارایی منابع حمل و توزیع سازمان اقدام کنند.
در مورد اول، خودرو با تمامی چهار خودرو اطراف خود در ارتباط است و اطلاعات آنها را دریافت میکند. این تکنولوژی پایه و اساس خودروهای خودران است که به آن V2V یا ارتباط خودرو با خودرو گفته میشود. در مورد دوم، تمامی خودورها با زیرساختهای شهری در ارتباط بوده و امکان جابهجایی اطلاعاتی از جمله شرایط آبوهوایی، سیگنالهای ترافیکی و تصادفات فراهم میشود که به آن V2I یا ارتباط خودرو با زیرساخت گفته میشود.
[…] … به چشم میخورد. اما تعداد این دسته پرداختها در حملونقل درون شهری چشمگیر بوده و مبلغ زیادی را شامل میشود. طبق آمار […]