سازمانها به دلیل قرار گرفتن در محیطهای متغیر و پویا و همچنین رو به رویی با بحرانهای مالی و پولی، به ناچار باید با تغییرات رو به رو شده و راههای کاهش هزینههای سازمانی را در پیش گیرند. یکی از شاخصهای هزینه افزای سازمانی، خودروها و ناوگان سازمان است. امروزه سازمانها با ردیابی خودرو و همچنین نصب ردیاب خودرو تلاش در کنترل عملکرد ناوگان و رانندگان دارند.
پیش از بیان معایب ردیاب خودرو بهتر است تعریفی دقیق از ردیابی خودرو ارائه شود و در ادامه مزایای آن بیان شود. در انتها معایب ردیابی خودرو به تفکیک عملکرد ردیاب خودرو و تاثیر آن بر افزایش بهرهوری سازمان مورد تحلیل قرار گیرد.
چه کسانی در برابر تغییر ات مقاومت میکنند؟ آن دسته از کارکنانی که با اعمال تغییر منافعشان به خطر میافتد و اما ردیابی و نصب ردیاب خودرو بر ناوگان سازمانی منافع چه کسانی را با خطر مواجه میکند؟
اما آنچه پیادهسازی سامانههای مدیریت ناوگان را در بعضی سازمانها با شکست رو به رو میکند عدم تحلیل درست پروژه و بررسی مزایا و معایب ردیابی خودرو است. باید به این نکته اشاره کرد، یکی از مهمترین موانع موفقیت نیز مقاومت کارکنان است.
ردیابی خودرو سیستمی مدیریتی است که با به کارگیری ردیاب خودرو، وضعیت دارائیهای سازمان از جمله ناوگان، رانندگان و اشیاء را مانیتور و نظارت میکند. ردیابی خودرو از تکنولوژی مخابرات برای جمعآوری دادههای ناوگان استفاده میکند. این دادهها در لحظه و بر اساس موقعیت لحظهای جمعآوری میشوند در نتیجه برای مدیران بالا دستی که تصمیمات استراتژیک را اتخاذ میکنند بسیار کاربردی است.
با کنترل ناوگان با استفاده از ردیاب خودرو متوجه خواهید شد که میزان سوخت مصرفی خودروها بسیار بیشتر از حد انتظارتان است. بدون ردیابی خودرو مدیران نمیتوانند بالا بودن مصرف سوخت را درک کنند. به این دلیل که دادههایی قابل استناد و شاخصهایی معین برای این ادعا و جود ندارد. اما به کارگیری سامانه مدیریت ناوگان با کاهش مدت زمان کارکرد درجا، کاهش سرعت غیر مجاز، حذف مصارف غیر مجاز و شخصی و افزایش استفاده از بهینهترین مسیرها میزان سوخت مصرفی سازمان را کاهش داد.
بدون ردیاب خودرو مدیران نقلیه سازمان نمیتوانند عملکرد رانندگان را در لحظه کنترل کرده و بر اساس عملکرد واقعی کارکنان پرداخت را انجام دهند. همچنین تعریف شاخصهای قابل حسابرسی و اندازهگیری از دیگر عواملی است که دقت پرداخت را افزایش میدهد. به عبارتی کارکنان با آگاهی از این که حقوق خود را بر اساس عملکرد لحظهای و واقعی خود دریافت میکنند، تلاش بیشتری برای افزایش بهرهوری و اثربخشی خواهند داشت.
استفاده از ماژول تحلیل رفتار راننده و ثبت عملکرد رانندگان به تفکیک ترمز و شتابهای شدید، گردشهای شدید، سرعت غیر مجاز، وضعیت کمربند ایمنی، رانندگی تهاجمی را در سازمانها به فرهنگ رانندگی سبز و اکودرایوینگ تبدیل خواهد کرد. اضافه بر این هزینههای سوخت مصرفی، تعمیرات و نگهداری و آسیب به محیط زیست کاهش خواهد یافت.
تعیین شاخصهای تعمیرات و نگهداری و تعریف دقیق اقلام مصرفی و فروشگاههای طرف قرارداد سازمان در سامانههای مدیریت ناوگان ابزاری دقیق برای سنجش میزان هزینه هر بار تعمیرات و نگهداری در اختیار مدیران قرار میدهد. علاوه بر این، اعلام زمان سرویس بهانههای فراموشی را از کارکنان سلب خواهد کرد.
امروزه قاچاق سوخت و فروش غیرمجاز سوخت مصرفی یکی از چالشهایی است که سازمانها با آن دست به گریبان هستند. پس قطعا میتوان بیان کرد که مقاومت در برابر دریافت سوخت بر اساس میزان کارکرد توسط کارکنان و رانندگانی صورت میگیرد که اقدام به دزدی سوخت کرده و میزان سوختی بیش از نیازشان دریافت کردهاند.
معایب ردیابی خودرو متوجه آن دسته از کارکنانی است که با ثبت اطلاعات ساختگی و گزارشهای دستی و کاغذی سعی در دریافت حقوقی بیشتر از عملکرد خود داشتهاند. این دسته از رانندگان در مقابل کنترل عملکرد مقاومت میکنند. چرا که میزان دریافتی آنها نسبت به قبل کاهش خواهد یافت.
رانندگان تهاجمی، مست، نوجوانان هیجانی…از جمله افرادی هستند که ردیابی خودرو و کنترل رفتارشان را برنمیتابند و در مقابل کنترل رفتار نادرستشان مقاومت خواهند کرد.
کاملا واضح است که رانندگان و کارکنانی که تا پیش از این از فاکتورهای ساختگی استفاده کرده و همواره عدم آگاهی از زمان سرویس را بهانه کردهاند از جمله اولین متضرران استفاده از ردیاب خودرو خواهند بود.
افزایش بهرهوری و اثربخشی، مکانیزه شدن عملکرد کنترل ناوگان، عدم نیاز به گزارشات کاغذی، دریافت گزارش لحظهای از موقعیت و وضعیت خودرو و … از دیگر مزایای سامانههای مدیریت ناوگان است که در مقالات پیشین به صورت کامل مورد تحلیل قرار گرفته است.