اگر ما بنزین سهمیهای و اختصاص یافته به افراد را ۱۰۰۰ تومان در نظر بگیریم، بسته به پارامترهای مختلف، قیمت بنزین در بازار ثانویه میتواند مثلا بین دو تا شش هزار تومان باشد. هر چند که تعیین قیمت بستگی به این دارد که دولت چه سیاستهایی در این خصوص دارد.
تغییر قیمت حاملهای انرژی در ایران از آنجا که با سبد اقتصادی تکتک خانوارهای ایرانی سروکار دارد، همواره از حساسیت بالایی برخوردار بوده است. در میان حاملهای انرژی، اما بنزین وضعیت متفاوتتری دارد. به نحوی که کوچکترین تغییر در قیمت آن با حساسیتهایی همراه است .
نکتهای که در این خصوص باید به آن دقت کنیم آن است که ادامه وضع موجود در زمینه بنزین نه امکانپذیر بوده و نه درست است. یعنی وضع موجود به صورتی است که بخش عظیمی از بنزین یارانهای را به دهکهای ثروتمند جامعه اختصاص اختصاص داده میشود و دهکهای کممصرف عملا بیبهره هستند. فارغ از اینکه آیا سیاستگذاران برنامهای برای تغییر قیمت بنزین دارند یا خیر، این طرح مخالفان و موافقانی دارد.
زمانیان میافزاید : ضمن آنکه باید این نکته را در نظر بگیریم، یکی از ریشههای اصلی کسری بودجه دولت، حجم بالای یارانهای است که به بحث بنزین اختصاص داده میشود. از طرفی، خود مساله کسری بودجه یکی از عوامل اصلی ایجاد تورم بالا است که فقرا بار آن را بیشتر بر دوش میکشند.