انتقال سریع اطلاعات با پنجمین نسل ارتباطات، تعریفی است که برای تکنولوژی ۵G به کار گرفته میشود. چراکه این تکنولوژی پتانسیلی دارد که میتواند اطلاعات را تا ۴۰ برابر سریعتر از نسل چهارم که هماکنون در اختیار کاربران است، جابجا کند. به همین دلیل اپراتورها و خودروسازان در کشورهای مختلف برای اجرایی کردن این پروژه اعلام آمادگی کردند. در این متن شرکت دلفین آپادانا پروژه convex را مورد بررسی قرار داده است. در واقع، با تامین هزینه به وسیله وزارت راه و حملونقل در کشور آلمان جهت به روزرسانی زیرساختهای دیجیتالی این کشور، پروژه convex با هدف تستهای میدانی ۳GPP LTE release 14 cellular V2X و همچنین بررسی امکانسنجی، کلید خورد. این پروژه در بازه زمانی “۰۱/۱۲/۲۰۱۶ تا ۳۰/۰۶/۲۰۱۹” با مبلغ ۳٫۳ میلیون یورو با رهبری کوالکام با آئودی، اریکسون، سیستم ترافیک سوارکو و دانشگاه KAISERSLAUTERN طبق معماری زیر صورت گرفت.
هشدار ترمز اضطراری، خودرو را قادر میسازد که رویداد ترمز ناگهانی را با دیگر ناوگان اطراف خود در میان بگذارد. بر اساس اطلاعات رویداد دریافتی، خودروها هشدارهایی را به رانندگان اعلام میکنند که از تصادفات ناگهانی جلوگیری میکند. این هشدار برای زمانهایی که رانندگان دید کافی نسبت به جاده ندارند مثل زمانهای مه و بارانی، بسیار کارساز است.
هشدار سبقت ممنوع به خودروی داده میشود که با سرعتی بیشتر نسبت به خودروی جلویی خود در حال حرکت است (خودرو میزبان) و هر لحظه امکان دارد اقدام به سبقت گرفتن کند. طبق اطلاعات دریافتی از خودروهای لاین مخالف و موقعیت جغرافیایی آنها، برای خودرو میزبان هشدار عدم سبقت، ارسال میشود. علاوه بر این، بر اساس دادههای خودروهای جلویی، راننده این هشدار را دریافت میکند که در صورت سبقت گرفتن چه مدت زمان طول خواهد کشید که موقعیتش در مسیر، اشغال شده و نتواند به مسیر خود بازگردد.
این هشدار زمانی دریافت میشود که خودروی میزبان قصد تغییر لاین داشته باشد. در واقع طبق اطلاعات دریافتی از دیگر ناوگان، به خودرو این هشدار داده میشود که خودرویی در نقطه کور است که در صورت تغییر لاین، امکان برخورد وجود دارد.
منظور از آسیبپذیرهای جادهای، عابرین پیاده و دوچرخهسواران هستند. کسانی که در صورت وقوع تصادف، بیشترین آسیب را متحمل خواهند شد. این هشدار با این فرض است که کلیه شهروندان اپلیکیشن مورد نیاز را بر روی تلفنهای هوشمند خود نصب کرده باشند و در صورت نزدیک شدن خودروها، هشدار دریافت کنند، ارائه شده است. همچنین رانندگان نیز میتوانند اطلاعات مربوط به عابرین پیاده و دوچرخه سواران حاضر در نقاط خطر را دریافت کرده و برای جلوگیری از آسیب، عملکرد خود را مدیریت کنند.
این هشدار که با نام فنی RDS-TMC یا سرویس TPEG2 شناخته شده است، عنصر اصلی هشدارهای مورد نیاز رانندگان است. هشدار جاده در دست تعمیر، زمانی برای خودرو میزبان ارسال میشود که مسیر انتخابی توسط راننده در حال تعمیر باشد. این هشدار در صورتی دقیق عمل خواهد کرد که تمامی تابلوهای (جاده در دست تعمیر یا کارگران مشغول به کار هستند) دارای تگهای هوشمند بوده و در صورت مورد استفاده قرار گرفتن، در سیستم ثبت شوند. نرمافزار با استفاده از اطلاعات این تگها، محل دقیق عملیات را شناسایی میکند. علاوه بر این، مرکز کنترل ترافیک میتواند با دریافت این هشدار، مسیر را مسدود کرده و از وقوع حادثه جلوگیری کند.
این هشدار با مخفف IMA معرفی شده است. این هشدار زمانی برای خودروی میزبان ارسال میشود که یک خودرو بدون اطلاع از وجود خودرو در مسیرهای تقاطعی، قصد ورود به آنها را داشته باشد. در این حالت طبق اطلاعات دریافت شده اگر خودرویی با سرعت زیاد در حال نزدیک شدن به تقاطع باشد، راننده میزبان هشدار دریافت میکند.
این هشدار با اعلام صف خودروهای پیش رو که با سرعتی کمتر از خودروی میزبان در حال حرکت هستند، ارسال میشود. با ارسال این هشدار از تصادفات زنجیرهای و ترافیکهای شدید جلوگیری میشود. اعلام سرعت خودروهای حاضر در صف جادهای که با سرعتی ملایم در حال حرکت هستند به خودروی میزبان، این هشدار را میدهد که با کاهش سرعت خود، باعث همگنسازی سرعت در مسیر ترافیکی خواهد شد و در صورت عدم کاهش سرعت، برخورد شدید صورت خواهد گرفت.
این اطلاعات مربوط به خودروهایی است که به صورت گروهی قصد سفر دارند. اطلاعات دریافتی از مسیر باعث میشود بتوانند مسیر بهتری را انتخاب کنند. در واقع اطلاعات کلیه خودروهای این گروه، در اختیار همه خودروهای عضو گروه قرار میگیرد. با استفاده از این سرویس دیگر نیازی به تماسهای پی در پی برای یافتن خودروهای هم مسیر، نیست.
دلیل به کارگیری Cloud بهینهسازی اطلاعات Fusion و همچنین توزیع کارآمد و قابل اعتماد شبکههای رادیویی سلولی است. اشتراک گذاری اطلاعات با استفاده از فنآوری Cloud باعث بهبود عملکرد عابرین و رانندگان خواهد شد. برای دسترسی بهتر میتوان دادهها و اطلاعات را در بخشهای مختلفی چون (عابرین: کودکان، بزرگسالان، معلولین) و همچنین (خودرو: موقعیت، سایز، مسیر) دستهبندی کرد.
سرویس خودروهای متصل برای تامین امنیت نیاز به بستر سریع و امن برای ارسال اطلاعات دارد که بدون از دست رفتن زمان پیام را برای عابرین و خودروهای میزبان ارسال کند. چرا که در صورت عدم ارسال به موقع پیام، عملا این سرویس بدون استفاده و یا خطرناک خواهد بود. بستر ارسال داده کنونی جوابگوی سرویس اتصال خودرو به خودرو، خودرو به زیر ساختهای شهری، خودرو به عابرین پیاده نخواهد بود. هر چند پیشبینی میشود در آینده زیرساختهای آماده شده جوابگوی این نیاز باشند.