این سامانه هوشمند حمل و نقلی خدمات خود را از طریق وب اپلیکیشن و نرمافزار موبایل باروان ارائه میدهد. این برند توسط شرکت ایده آوران ارتباطات فهام ایرانیان در سال ۱۳۹۶ تأسیس شده و مالکیت بخشی از سهام آن در اختیار کنسرسیوم سراسری حمل و نقل پیشگامان باروان ایرانیان می باشد.
این بازارگاه الکترونیک به رانندگان این امکان را میدهد که بتوانند با نصب و استفاده از اپلیکیشن باروان علاوه بر استفاده رایگان از سامانه استعلام قیمت تن کیلومتر (ساتک)، از امکانات دیگری نظیر سالن اعلام بار مجازی سراسری، برنامه ریزی بار رفت و برگشت بطور همزمان، رهگیری آنلاین بار در طول مسیر، برخورداری از حواله های الکترونیک و سایر خدمات حمل بار را در قالب یک اپلیکیشن روی گوشی تلفن همراه خود بهره ببرند.
یکی از آرزوهای دیرینه قشر زحمت کش رانندگان حمل و نقل جاده ای کشور، حذف روال توافقی و مناقصه ای قیمت گذاری و محاسبه نرخ حمل بار با استفاده از شاخص های علمی و به عبارت دیگر «تن کیلومتر» بود. پیرو این درخواست، پروژه ملی تن کیلومتر به همت مسئولان سازمان راهداری، کانون کامیونداران کل کشور، متخصصان و نخبگان حمل و نقل کشور و تلاش و دانش فنی متخصصین شرکت ایده آوران ارتباطات فهام ایرانیان به عنوان نماینده ویژه کانون رانندگان و کامیونداران کل کشور، پس از ماهها همکاری مشترک و گروهی در شاخه های تخصصی مختلف، طراحی، تصویب و به مرحله اجرا رسید.
اصل ایده تن کیلومتر بر این مبنا استوار است که هزینه حمل و نقل کالا، باید بر اساس هزینه های مربوط به آن محاسبه گردد. یعنی تمامی هزینه های مربوط به راه اندازی و نگهداری وسیله حمل، سرمایه گذاری، سود دهی و سایر هزینه های مستتر در این راستا را باید لحاظ کرد و مدنظر قرار داد. به عبارت دیگر می توان اصطلاح تن کیلومتر را به عنوان «تمامی هزینه های حاکم بر کیلومتر» تعبیر نمود.
این بازارگاه الکترونیک پیشرو، تحقیق و مطالعه بر روی سیستم تن کیلومتر را از قریب به دو سال پیش آغاز نمود و برآیند تحقیقات خود را بصورت مقاله ای با عنوان «سیستم خودکار تعیین نرخ حمل بار به صورت زمینی» در هفدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک است که در سال ۹۶ در تهران برگزار گردید، به چاپ رسانید.
تصویب تن کلیومتر به نوعی تایید این مدعاست که می توان راهکاری علمی برای محاسبه نرخ کرایه در کشور تدوین نمود. امید است این راهکار علمی سبب شفافیت هر چه بیشتر در سیستم حمل و نقل شده و از تضییع حقوق کامیونداران و رانندگان کشور و فعالیت سودجویان جلوگیری نماید.
در راستای دسترسی هر چه بهتر جامعه حمل و نقلی کشور اعم از رانندگان، شرکت های باربری، صاحبان کالا و … به سیستم تن کیلومتر، سامانه رسمی استعلام رایگان قیمت تن کیلومتر به صورت وب اپلیکیشن از طریق آدرس Satak.bar1.ir، راه اندازی گردیده است. لازم به ذکر است این قابلیت به نرم افزار باروان نیز اضافه شده و همه اقشار مختلف حمل و نقل کشور می توانند به سادگی از این سامانه روی گوشی تلفن همراه خود در هر جایی از کشور استفاده کنند.
سامانه استعلام تن کیلومتر که به اختصار ساتَک نوشته می شود، بر اساس هوشمند سازی فرآیندهای محاسبه نرخ کرایه بار و با در نظر گرفتن تمامی شاخص ها و فاکتورهای دخیل در حمل بار توسعه یافته و می تواند به سرعت ارزیابی دقیقی برای نرخ حمل بار ارائه دهد.
ساتک با هدف ارائه خدمات قیمت دهی حمل بار بر اساس تن کیلومتر بصورت رایگان و برای کل کشور راه اندازی شده است. این سامانه با دریافت اطلاعات مبدأ یا محل بارگیری و مقصد یا محل تخلیه بار از متقاضی و با تجزیه و تحلیل این اطلاعات در فرمول سازمان راهداری و نیز فرمول مورد توافق کانون کامیونداران کل کشور، نرخ حمل بار را اعلام می کند.
از جمله ویژگی های خاص سامانه استعلام تن کیلومتر(ساتک)، مشاهده قیمت شاخص تن کیلومتر بصورت لحظه ای برای هر مسیری در کشور است تا بر اساس آن بتوان بهتر برنامه ریزی کرد. در حال حاضر ساتک، مورد تأیید سازمان راهداری کشور، کانون کامیونداران کل کشور و فعالان و نخبگان صنف رانندگان کامیون کشور می باشد و این خود از مهمترین ویژگی های این سامانه می باشد.
در کنار فعالیت های فوق، باروان با کسب مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجله تخصصی حمل و نقل جاده ای کالا را نیز به صورت الکترونیکی راه اندازی کرده است. این مجله دارای بستر علمی، فنی، تحلیلی است که بنا دارد بطور اختصاصی در حوزه حمل و نقل جاده ای کالا در کشور فعالیت کند. رسالت و چشمانداز مجله الکترونیکی باروان، شناخت راههای توسعه و پیشرفت روزافزون حمل و نقل جاده ای کالا و معرفی آن به جامعه حمل و نقلی کشور است. همچنین به عنوان رسانه نظارت بر عملکرد کسانی خواهد داشت که بهعنوان مدیر سرنوشت جامعه حمل و نقل جاده ای کالا در کشور را به دست گرفتهاند.
امید است ورود این نوع سامانه های مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات بتدریج سبب سالم سازی هر چه بیشتر اقتصاد حمل و نقل، کاهش قاچاق ترانزیتی کالا، هوشمندسازی و مدرن سازی سیستم حمل و نقل جاده ای کالا، کاهش تردد بی ثمر ناوگان حمل و نقل کالا و به تبع کاهش آلودگی محیط زیست، افزایش بهره وری سیستم حمل و نقل و ارزش افزوده بالا برای اقتصاد کشور گردد.