تاخوگراف آنالوگ
اروپا به دلیل وسعت و قالب شکلگیری آن یکی از مناطق استراتژیک در صنعت حملونقل به شمار میآید. استفاده از تکنولوژی در این صنعت همجهت با نیاز شرکتهای حملونقل پیش میرود. همانطور که در بخش نخست سری مقالات پیادهسازی استانداردها خواندهاید، نیازها و مشکلات حوزه حملونقل، تصمیمگیران را به سمت طراحی استانداردها هدایت کرده است. نه تنها در آمریکا، بلکه در اروپا نیز مدیریت مکانیزه و سیستماتیک ناوگانها، با نصب تاخوگراف آنالوگ آغاز شد. پس از مدتی با تغییر خواستههای ذینفعان حوزه حملونقل، تاخوگراف آنالوگ جای خود را به تاخوگراف دیجیتال داد. تاخواگراف آنالوگ و تاخوگراف دیجیتال نمونه اروپائی دستگاههای ثبت الکترونیک داده در آمریکا هستند. دستگاههای با قابلیت ثبت عملکرد خودرو و راننده و همچنین آگاه ساختن مدیران از کیفیت حضور رانندگان در موقعیتهای مختلف.
اجباری شدن نصب تاخوگراف آنالوگ از کشور آلمان شروع شد و پس از موفقیت پروژه، کل اروپا با تجهیز خودروها به این دستگاه، مدیریت تعداد زیاد ناوگانها را به راحتی امکانپذیر کرد. چرا که با گذشت زمان عدم دسترسی مدیران به کیفیت حضور رانندگان در موقعیتهای مختلف، وقتگیر بودن تعبیه دیسکهای کاغذی و از بین رفتن آنها، دیجیتالی کردن اطلاعات و استفاده از تاخوگراف دیجیتال را همگانی کرد. دیری نپایید که، تاخوگرافها یکی از لوازم اجباری هر خودرو تجاری اعم از مسافربری و باربری شدند و تاکنون دادههای آنها مورد استفاده قرار گرفته است. پیادهسازی تاخوگرافها نمونه اروپائی نصب دستگاههای پروژه سپهتن در ایران است اما با سیری کاملا متفاوت.
در این مقاله که دومین شماره از سری مقالات استانداردسازی است ابتدا تاریخچهای از تاخوگرافها با تاکید بر نیازهای موجود در حوزه حملونقل و علل پیدایش این تکنولوژی بیان شده است. در ادامه ضمن بیان تفاوتها به معرفی تاخوگراف آنالوگ و دیجیتال پرداخته و تمامی اطلاعات مورد نیاز ذینفعان در هر یک طبقهبندی شده است. در نهایت به دلایل حضور تاخوگراف دیجیتال به جای آنالوگ پرداخته شده است.