دیسپاچینگ برق
به طور کلی هرگونه خاموشی برق و به دراز کشیدن زمان آن، ضایعهای تلخ و نامناسب است. آن دسته از خاموشیهای برق که در اثر عواملی طبیعی یا ضعف و نقص تجهیزات و تاسیسات رخ میدهند خسارات جبران ناپذیری را باعث میشود که با استفاده از سامانه مدیریت ناوگان دیسپاچینگ برق میتوان این خسارات را کاهش داد. عواملی که باعث این خاموشیها میشوند را میتوان به دو دسته عوامل فنی و غیرفنی تقسیم کرد.
باید به این نکته توجه کرد که یکی از موارد مهم در ارزیابی شرکتهای توزیع برق میزان کاهش و کنترل انرژی توزیع نشده، جلوگیری از هدر رفتن زمان و واکنش سریع در هنگام خاموشیها و در نهایت کسب رضایت مشترکین است. اما اشاره به این نکته نیز ضروری است که تمامی عوامل فنی و غیرفنی بیان شده در ابتدای متن دارای راه حل بوده و میتوان با بهره گرفتن از این دانش میزان خاموشیها را به حداقل رساند.
به عنوان نمونه برای کنترل ماموران از راه دور و نظارت بر عملکرد آنها میتوان از سیستمها و سامانههای دیسپاچینگ برق استفاده کرد. آنچه کنترل از راه دور ماموران اعزامی و شبکه، به همراه خواهد داشت کاهش حتمی زمان قطعیها و خاموشیهای برق و نهایتا افزایش میزان رضایتمندی مشترکین، کاهش انرژی توزیع نشده و پیشگیری از ضایع شدن درآمدهای شرکتها، افزایش توانمندی و بهرهوری نیروی انسانی و استفاده از ظرفیت ایجاد شده در سایر نیازها و پیشگیری از قطع یک مصرف کننده سنگین میباشد. ردیابی، نظارت و مدیریت ناوگان دیسپاچینگ خودروهای امدادی شرکتهای برق علاوه بر نظارت دائمی خودروها با ایجاد ارتباطی دو طرفه بین اپراتورها و خودروهای در حال ماموریت، کلیه اطلاعات ماموریت، ارسال مراحل ماموریت با تکمیل فرمهای هر مرحله به مرکز دیسپاچینگ برق، نه تنها مدت زمان خاموشی کاهش مییابد بلکه کارایی و اثربخشی عملیات نیز به میزان زیادی افزایش خواهد یافت. با استفاده از سیستم دیسپاچینگ برق هر خودرو مجهز به یک تبلت خواهد شد که نرم افزار دیسپاچینگ برق نصب شده بر روی آن به کمک اینترنت با نرمافزار مرکزی یا به عبارتی سرور ارتباط برقرار کرده و با ارسال آنلاین اطلاعات به سرور، تعامل بین راننده و اپراتور را امکانپذیر میکند.
برای مثال میتوان به عملکرد سامانههای دیسپاچینگ برق در شرکت توزیع دهلی نو اشاره کرد. این محدودیت است که شرکت برق مکانی مثل دهلی نو را به سمت صرفهجویی در زمان و افزایش کارایی سوق داده است. چرا که تعداد مشترکین برق در شهر دهلی نو از ۲۳٫۵۳۷ میلیون واحد در سال ۰۶-۲۰۰۵ به ۳۳٫۶۱۵ میلیون واحد در سال ۱۶-۲۰۱۵ رسیده است. یعنی رشدی نزدیک به ۸۵ درصد. مدیر IT شرکت برق دهلی نو بر این باور است که با استفاده از نرمافزارهای دیسپاچینگ برق AT&T توانسته است سودآوری را به حداکثر رسانده و هزینهها را به میزان زیادی کاهش دهد. میزان خطاها به حداقل کاهش یافته و سیستم هوشمندتر شده است. این در حالی است که با حضور انگلیسیها در هندوستان این کشور از اولین کشورهایی بود که به سیستم کنترل از راه دور شبکه مجهز شد. با این حال بخش عظیمی از صرفه جوییها با کنترل از راه دور ماموران اعزامی اتفاق افتاده است. با استفاده از این سامانه نه تنها ماموران بلکه اقدامات آنها نیز به نحوی اثربخش مدیریت شده و رضایت شهروندان افزایش یافته است.
در ادامه باید به این موضوع نیز اشاره کرد که علاوه بر کنترل ماموران عوامل دیگر نیز دارای راه حل است. به طور نمونه برای جلوگیری از بروز عیوب اساسی در تجهیزات میتوان موقعیت مکانی تجهیزات در شبکه را شناسایی کرد و با توجه به زمانی که پیش بینی میشود تعمیرات صورت گیرد یا اینکه با محاسبه احتمال خرابی تجهیزات متناسب با طول عمر آنها محل نصب را تعیین کرده و از بروز حادثه پیشگیری شود. گاهی اوقات برای رفع عیب تجهیزات یا قسمتی از مسیر معیوب شبکه نیاز است زمانی بیشتر از آنچه پیش بینی میشود صرف شود و این اتفاق زمانی رخ میدهد که تعداد زیادی از تجهیزات یا حجمی از شبکه معیوب شده است. برای جلوگیری از خاموشی یا به حداقل رساندن زمان آنها باید از توابع احتمالی استفاده کرد. راهکاری که میتوان برای عامل عدم تسلط بر تعمیر فوری بیان کرد باز میگردد به میزان آشنایی ماموران با تکنولوژی جدید و آموزش صحیح آنها در نصب تجهیزات و یادگیری تعمیر تجهیزات. گاهی نیز اتفاق میافتد که عیب به وجود آمده به خاطر تجهیزات چندان اساسی نیست بلکه به خاطر یک قطعه جزء و کمهزینه زمان خاموشیها افزایش مییابد. باید با در دسترس قرار دادن دایمی تجهیزات این زمان را به حداقل رساند.