انواع ردیاب خودرو
یکی از مهمترین شاخصها در تقسیمبندی انواع ردیاب خودرو، نوع نیازهای مشتریان است. به عنوان مثال نیاز فردی با یک خودرو شخصی کاملا متفاوت از مدیران نقلیه سازمانهاست. حتی نوع خودرو نیز میتواند در انتخاب ردیاب دخیل باشد. برای نمونه، خودروهای سبک و سنگین به دلیل تفاوت در عملکردشان نیازمند سختافزارهایی متفاوت نیز خواهند بود. در این مقاله ابتدا کلیه ردیابها بر اساس عملکردشان و دریافت اطلاعات دستهبندی میشوند. در ادامه ردیابها با توجه به نیازهای مشتریان قابل تقسیمبندی خواهند بود.
ردیاب خودرو به دو دسته کلی ماهوارهای و ردیابهای مبتنی بر شبکه GSM تقسیم میشوند. اگر مقاله ردیاب ماهوارهای را مطالعه کرده باشید خواهید دید که این ردیابها به دلیل عدم نیاز به دکلهای مخابراتی، مناطق دور از دسترس را پوشش داده و پروژههایی مثل معادن و راهسازیها را میتوان با استفاده از این دسته از ردیابها پوشش داد. اما نقطه ضعف آنها، قیمت بالا و امنیتی بودن استفاده از آنها بود.
دسته دیگر ردیابهای خودرو، ردیاب مبتنی بر شبکه GSM میباشد. ردیابهایی که نیازمند اپراتورهای تلفن همواره است و باید منطقه مورد نظر تحت پوشش اپراتورها باشد. چرا که دادهها به کمک دکلهای تلفن همراه به سمت سرور ارسال میشود.
در این بخش ردیابهای مبتنی بر شبکه GSM با توجه به نوع نیاز مشتریان و ناوگان مورد استفاده، تقسیمبندی میشوند.
یکی از مهمترین مواردی که امروزه مورد توجه صاحبان ناوگان قرار گرفته است ارتباط با ECU خودرو و همچنین خواندن اطلاعات OBD است. حداقل زمان و دقت اطلاعات پارامترهایی هستند که صاحبان ناوگان را در انتخاب محصولات جانبی یاری میکند. به عبارتی مدیران نیازمند ردیابهایی هستند که مدت زمان فرآیندها را برای آنها کوتاه کرده و اطلاعات و دادههای دقیقی را در اختیار آنها قرار دهد. ردیابهایی که توانایی اتصال به ECU را دارند میتوانند دادههای دقیقی را پیرامون عملکرد خودرو در اختیار آنها قرار دهند. همچنین خواندن اطلاعات OBD باعث میشود مشکلات ناوگان بدون نیاز به بررسیهای زمانبر تشخیص داده شود. با این شرایط دیگر نیازی به آزمون و خطا نیست. مشکلات خودرو در کمترین زمان با بالاترین دقت تشخیص داده میشوند.
در نتیجه ردیابهای مبتنی بر GSM تا این جا به دو دسته ردیابهای با قابلیت اتصال به OBD و ECU و ردیابهای بدون این قابلیتها تقسیم میشوند.
از نگاه سختافزاری و طراحی ردیاب نیز میتوان انواع ردیاب خودرو را به ۲ دسته ردیابهای با آنتن و باتری داخلی و با آنتن و باتری خارجی تقسیم کرد. در صورتی که صاحبان ناوگان بر قابل رویت نبودن محل نصب ردیاب حساس باشند قطعا ردیابهای با آنتن و باتری داخلی به آنها پیشنهاد میشود. دسته دیگری از ردیابها مورد استفاده قرار میگیرند که حالت PLUG AND PLAY دارند. این ردیابها به راحتی به خودرو متصل میشوند و در صورت فروش خودرو و یا نیاز به تغییر ردیاب، به همان راحتی نیز قابل تعویض خواهند بود.
از نگاه دیگر قطعا زمانیکه مشتریان تنها نیازمند ردیابی باشند ردیابهای پیشرفته، OBD و ECUخوان به آنها پیشنهاد نمیشود.
پس اولین گام در تقسیمبندی انواع ردیاب خودرو، شناخت مشتریان، شناخت نوع استفاده آنها از ناوگان و در نهایت نوع خودرو است.
دستهای از ردیابها قابلیت دریافت اطلاعات رفتار راننده را دارند و دستهای دیگر این توانایی را ندارند . این قابلیت مناسب سازمانهایی است که خودروهایی ملکی دارند و هزینههای تعمیرات و نگهداری نیز بر عهده سازمان است.
همچنین قابلیت اتصال به سختافزارهایی همچون سنسور دما، سوخت و وزن با توجه به وظیفه سازمان مشخص میشود. قطعا سنسور دما برای خودروهای یخچالدار الزامی است. خودروهای یخچالدار متعلق به شرکتهای حمل مواد غذایی و دارویی است. سنسور وزن با توجه به عملکرد خودروهای حمل بار طراحی شده است. در نتیجه شرکتهای راه و ساختمانسازی، حملونقلی…باید ردیابهایی را انتخاب کنند که توانایی اتصال به سنسور وزن را داشته باشند. سنسور سوخت برای سازمانهایی با ارزش است که هزینه سوخت مصرفی با سازمان است. همچنین قاچاق و دزدی سوخت این سازمان ها محتمل است.
و در نهایت ضد آب، رطوبت و گرد و غبار بودن، از دیگر شاخصهایی است که ردیابها را به دستههای متفاوتی تقسیمبندی میکند.
ردیابها به دو دسته اصلی ردیابهای ماهوارهای و مبتنی بر GSM تقسیم میشوند. ردیابهای مبتنی بر GSM با توجه به نیازهای مشتریان قابلیت دستهبندی شدن به انواع ردیاب خودرو را خواهند داشت.