از کار انداختن ردیاب خودرو
تاکنون در مقالات منتشر شده، مزایای ردیاب خودرو و سیستم ردیابی مورد بررسی قرار گرفته است. امروزه همه سازمانها و صاحبان ناوگان، بر مزایای استفاده از ردیابها واقف بوده و افزایش بهرهوری ناشی از به کارگیری سامانه مدیریت ناوگان را مشاهده کردهاند. افزایش ایمنی، کاهش هزینههای سازمانی، کنترل روند فعالیتها و … ، از جمله مزایای به کارگیری ردیاب خودرو و نرمافزار مدیریت ناوگان خودرویی است.
با توجه به کلیه مزایای عنوان شده در رابطه با به کارگیری سامانههای مدیریت ناوگان خودرویی، چه عاملی رانندگان سازمانی را به فکر از کار انداختن ردیاب خودرو میاندازد؟
قطعا، عدم علاقه و حس ناخوشایند نسبت به کنترل شدن، عدم پایبندی به قوانین سازمانی و ترس از رسوایی، امکان کاهش دریافتی ماهانه در صورت تغییر رویه سازمانی از پرداخت ثابت به پرداخت بر اساس کارکرد و … ، چند مورد از هزاران دلیل برای ایجاد انگیزه در کارکنان برای مختل کردن سیستم ردیابی و از کار انداختن ردیاب خودرو هستند.
چگونه میتوان فرآیند از کار انداختن ردیاب خودرو توسط رانندگان و سارقین را پیگیری کرده و راههای مقابله با آن را پیش گرفت؟
پیش از پاسخ به این سوال لازم است روشهای از کار انداختن ردیاب خودرو مورد بررسی قرار گیرد.
رانندگان با یافتن محل نصب دستگاه میتوانند سیستم برق دستگاه را قطع کنند. اما این روش یک مشکل بزرگ دارد و آن هم این است که، در صورتی که سازمان و یا صاحبان ناوگان از ردیابهای هشدار دهنده استفاده کنند، پس از قطع سیستم برق ردیاب دستگاه هشدار قطع شدن جریان را به سمت سرور ارسال میکند. همچنین قطع شدن برق دستگاه به دلیل قطع شدن سیم و یا پوسیده شدن آن به راحتی قابل تشخیص است.
در نتیجه، سازمانها و رانندگان با استفاده از ردیابهای به روز و هشدار دهنده و همچنین باطری دار، میتوانند فرآیند قطع برق به منظور از کار انداختن ردیاب خودرو را با شکست رو به رو کنند. تیم نصب دستگاه نیز باید مکانی را برای نصب ردیاب خودرو در نظر داشته باشند که به راحتی توسط رانندگان و سارقین قابل رویت نباشد.
قطع آنتن نیز مانند قطع برق، با یافتن مکان نصب دستگاه امکانپذیر است. در نتیجه استفاده از سختافزاری با آنتن داخلی میتواند امکان از کار انداختن ردیاب خودرو را به حداقل برساند. همچنین مکان نصب نیز باید با دقت بیشتری مورد بررسی قرار گیرد.
این دستگاه، سختافزاری کوچک و قابل نصب بر روی انواع ناوگان خودرویی است. فروشندگان با بیان حفظ حریم خصوصی رانندگان اقدام به فروش ضد ردیابها میکنند غافل از اینکه، پارازیتهای دائمی ارسالی توسط ضد ردیابها برای ایجاد اختلال در سیستم ردیابی، سلامتی رانندگان را به خطر میاندازد. ضمن اینکه دستگاههای یاد شده قابلیت پشتیبانی از کلیه سختافزارها را نداشته و تهیه آنها در بازار کار آسانی نیست به عبارتی خرید و فروش این سختافزار غیر قانونی بوده و پیگرد قانونی دارد. همچنین در صورت نصب این دستگاه و ایجاد اختلال در جریان ارتباط، در صورتی که ردیاب استفاده شده به روز بوده و سیستم هشدار دهنده داشته باشد، هشدار اختلال ارتباط را به سمت سرور ارسال میکند.
در نتیجه سازمان و صاحبان ناوگان میتوانند با استفاده از ردیاب خودرو هشدار دهنده، از نصب ضد ریابها آگاه شوند. بازبینی دورهای و چک کردن دائمی خودروهای مختلف مدیران را از وجود چنین سختافزارهایی آگاه میکند.
آنچه امروزه توسط برنامهنویسها رواج پیدا کرده است، یافتن آدرس سرور و شناسه ردیاب خودرو است. متخصصان این حوزه میتوانند با اتصال به تنضیمات دستگاه طبق پروتکل ردیاب، خود را به جای ردیاب خودرو معرفی کرده و دادههای شبیهسازی شده را به سمت سرور ارسال کنند.
تنها راه مقابله با این فرآیند، رمزگذاری کردن تنظیمات . همچنین استفاده از APNهاست. به عبارتی به کارگیری یک نرمافزار ایمن و قوی، ریسک هجوم هکرها را کاهش میدهد.
در قسمتهای پیشین، روشهای از کار انداختن ردیاب خودرو به ۴ دسته اصلی، قطع برق، قطع آنتن، نصب ضد ریاب و اختلال نرمافزاری تقسیم شدند. باید به این نکته اشاره کرد که پیش از به کارگیری فرآیندهای بیان شده برای جلوگیری از اختلال ردیابها، آموزش کامل رانندگان و آگاه کردن کلیه آنها نسبت به مزایای ردیابی خودرو، دخالت رانندگان در فرآیند دریافت گزارشات و ایجاد حس مسئولیت پذیری از جمله زیرساختهای استفاده از سامانههای نرمافزاری همچون مدیریت ناوگان خودرویی است. پس از آن استفاده از سختافزارهای هشدار دهنده و توانا و نرمافزار ایمن با تنظیمات رمزگذاری شده، فرآیند گزارشگیری را به آسانی امکانپذیر خواهد کرد.